Cadangan membaca : Petua simpan ayam lebih lama
1. Masukkan seruas tebu ketika sedang memasaknya. Atau, bunjutkan satu sudu besar biji selasih dengan kain kasa atau kain putih. Masukkan bunjut tersebut ke dalam periuk semasa memasaknya.
2. Carik-carikkan daun pisang abu. Kemudian masukkan ke dalam masakan tersebut.
3. Potong ayam dalam bahagian yang kecil. Selepas itu, rebus dengan air kelapa sehingga empuk. Toskan airnya dan bolehlah dimasak ayam tersebut. Dan bolehlah dimasak ayam tersebut.
4. Kisarkan sepotng buah nanas sehingga halus. Kemudian perapkan dengan ayam yang sudah dipotong seama 15 minit. Selepas itu, barulah dibersihkan ayam tersebut dan masak seperti biasa.
Cadangan membaca : Petua membeli daging ayam
Ada orang cakap ayam tua ni ayam pencen >_<
ReplyDelete