Saturday, October 12, 2013

Bakteria Dalam Daging Ayam Mentah

Masak ayam dengan betul. Gunakan garfu dengan
menyucuk-nyucuk bahagian peha (drumstick) atau
hiris dengan pisau.
Bakteria Salmonella memang semulajadi ada dalam ayam mentah dan kebanyakan makanan laut. Makanan tersebut hendaklah di masak secukupnya. para-para ibu & bapa baca maklumat penting dibawah ini!!!!

Tentukan ayam di masak hingga ke tulang. Jangan makan jika masih nampak darah di tulang, terutamanya drumstick. Makanan berprotein tinggi tidak boleh di simpan di suhu biasa (27 C) melebihi 4 jam kerana pembiakan bakteria telah cukup untuk mengeluarkan toksin keracunan makanan.


Minta semua sahabat tolong ambil iktibar atas satu musibah keracunan makanan d tanjung dawai kedah yg sdh mengorbankan 6 nyawa dan beratus lg sdg d rawat d hospital yan dan hospital sg petani... Kenduri@ kg huma tg dawai.

Berita : meninggal akibat keracunan kenduri kahwin - dikhuatiri ayam masak merah tercemar

•  penyebab: Salmonella paratyphii B
•  punca: ayam masak merah, ayam 80 ekor dibeli pd khamis, simpan dlm peti x cukup sejuk, pg jumaat ayam dah bebau, yg ketara rosak dibuang tp yg agak2 boleh pakai di basuh dgn cuka dan digoreng. ayam dibeli baru 50 ekor, digoreng, yg 50 ekor dihidang dulu, habis yg tu baru dikluarkan yg 50-50 td, sbb tu yg mkn sekitar pukul 3 yg infected.

والله اعلم

Untuk renungan bersama.... Semoga menjadi iktibar buat kita semua. Klu kat rumah pun klu agak2 dh berbau ayam tu buang ajelah.. tmasuk brg yg dh expired Lepas ni hati2 klo mkn kat luar.. Kita tak tau condition makanan.. Take care semua...

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Lagi Info Menarik

.. ..

My Blog List