Saturday, October 12, 2013

Hilangkan Stress, Nikmati Ketenangan Alam

Lakukan aktiviti riadah, jangan terperap dirumah sahaja
STRESS Kerja dan Badan Lesu Selalu berada dalam keadaan stress tidak baik untuk diri. Kebisingan hidup di kotaraya dengan kenderaan lalu lalang dan setiap hari asik menghadap meja kerja setiap hari sangat-sangat akan membuatkan kita berasa bosan dengan kerja. Cuba ubah hidup anda, jangan hanya mengganggap dunia anda kerja, balik rumah dan kerja semula. Ambillah masa hujung minggu untuk membuat aktiviti riadah, ataupun menyejukkan mata sebentar dengan melihat alam semulajadi.

Ketenangan...suatu nikmat yang tidak ternilai. Andai melihat kepada alam semulajadi yang indah dan mendamaikan... pasti dengan jelas kelihatan ketenangan. Begitulah juga dengan kita... Riak wajah di muka jelas sekali dapat di teka hati dan minda di dalam dalam keadaan tenang atau pun tidak.Keindahan Alam dan KuasaNya

Keindahan alam semulajadi yang sungguh mengagumkan, anugerah Allah SWT untuk kita nikmati. Hati dan minda yang gelora dan kecewa akan tenang dengan menikmati ketenangan alam semulajadi yang indah ini. Wajah yang berkerut dan muram mampu bertukar menjadi ceria dan segar.

cadangan membaca : Tips hilangkan bosan anda

Rehat santai sekejap, saja-saja
Kuasa yang yang sungguh tidak mampu untuk kita tandingi. Hanya dengan melihat dan menikmati keindahan alam semulajadi boleh mampu memberi ketenangan hati dan minda.

Jangan sesekali merungut dan menyalahkan andai kesengsaraan dan tekanan sering melanda diri. Tiada kehidupan jika tiada ujian dan masalah.

Masalah Itu Nikmat

Masalah mengajar kita untuk mencari punca dan sebab. Masalah menguji kita untuk kenal erti kesabaran dan redha. Masalah menguatkan kita untuk berusaha dan berfikir. Masalah menjadikan kita lebih matang dan berpengalaman. Masalah mengingatkan kita untuk lebih dekat kepadaNya dan berdoa. Disebalik masalah, hikmah dan nikmat tersedia menanti.

Ketenangan hati dan minda amat penting untuk kita sentiasa mampu berfikir dengan positif dan waras dalam menangani masalah dan ujian yang melanda.

Jangan biarkan masalah dan tekanan sentiasa menghantui hidup anda. Carilah ketenangan. Hanya dengan ketenangan mampu membuatkan anda berfikir lalu membuka jalan penyelesaian.

Nikmati Ketenangan

keindahan alam semulajadiLuangkan sedikit masa anda... Nikmatilah keindahan alam semulajadi. Lapangkan fikiran dan biarkan diri anda menikmatinya.

Ketika anda bersama alam, anda akan terasa betapa kerdilnya diri ini. Betapa besar dan agungnya Maha Pencipta. Tiada yang mampu mengatasinya. Ketika itu anda akan kembali mengingati akan kelemahan diri. Kembali memohon keampunan. Kembali mengingati akan setiap kejadian itu adalah diatas kehendaknya. Kembali untuk memohon pertolongan kepadaNya... hanya pada Dia yang satu, Allah SWT.

Semoga kita semua beroleh ketenangan dan kebahagiaan kehidupan di dunia dan akhirat...Insyaallah

Related Incoming Search Result : 
hilangkan bosan (46)
Kawal Perasaan Marah (39)
Stress di tempat kerja (22)
Sakit kepala dengan Bos (3)

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Lagi Info Menarik

.. ..

My Blog List